Ütemezés

 

FactoryMaster munkák ütemezése

A FactoryMaster 'Ütemezés' funkciója automatikusan ütemezi a gyártási munkákat egyrészt a szabad kapacitások, másrészt a vevői rendelések kiszállítási határidejének figyelembevételével. Célja az optimális kapacitás kihasználás és a dinamikusan változó vevői igényekhez való rugalmas alkalmazkodás.

ÜTEMEZÉSI SZEMPONTOK:

Vevői rendelések kiszállítási határideje
Rendelkezésre álló szabad kapacitás
Gyártandó termékek átfutási ideje

ÜTEMEZÉS VÁLTOZTATÁSI OPCIÓK:

Prioritás megadása
Függővé nyilvánítás
Státusz változtatás

 A vállalkozáson belül rendelkezésre álló szabad kapacitást a rendszer az 'Eszköz nyilvántartás'-ban szereplő adatok alapján képes meghatározni. A gyártási munkák elvégzéséhez szükséges kapacitásokat az egyes termékek technológiai adatai (beállítási-, műveleti idő) alapján számolja a rendszer. Az automatikus ütemezés eredményeképpen egy mátrix szerű grafikus táblázatot készít a rendszer, amelyről azonnal leolvasható, hogy adott munkanapon (ez lehet műszak vagy óra bontottság is) melyik munkával kell foglalkozni ahhoz, hogy a vevőknek ígért határidőket tartani tudja a vállalkozás.

 

Az 'Eszköz nyilvántartásban' szerepelnek a cég saját gyártó berendezései (daraboló, maró, CNC, stb.) rezsióradíjjal és kapacitásértékkel ellátva, valamint az igénybe vett alvállalkozói tevékenységek fajtái. Minden géphez tartozik egy napi szabad kapacitás érték (gépek száma x napi munkaórák száma), és egy maximum kapacitás érték, ami az egy munkára fordítható idő/nap (ez a napi munkaórák száma). Ezen kívül egy százalékos értéket is definiálunk a gépekkel kapcsolatban a hét napjaira vonatkozóan, ami az adott napon a szabad kapacitás százalékos értékét mutatja a normál munkaidő hosszára vetítve (pl. hétfőtől - péntekig ez az érték lehet 100 %, pénteken 60%, szombaton pedig 20% - így reprezentálva a pénteki korábbi műszak befejezést, és a szombati "tört" műszakot):

Minden munkalap gyártási műveleteket tartalmaz a gyártási utasításban szereplő terv időadatokkal együtt. Amennyiben egy adott cikkel kapcsolatban nincs definiálva gyártási utasítás (a cikktörzsben), akkor a munkalap az árajánlat adataira támaszkodik.

Munkalapok ütemezése

A FactoryMaster rendszer a nyitott gyártáskísérő munkalapokat az alábbi szempontok figyelembevételével automatikusan ütemezi:

- Figyelembe veszi az gyártási eszközök szabad kapacitását, amely napi szinten százalékosan változtatható. Alapértelmezett a 100% de ettől eltérhetünk.

- Figyelembe veszi a gyártandó termékek átfutási idejét: az egyes tevékenységek beállítási ideje és műveleti ideje a gyártandó darabszámra vetítve. Az alvállalkozók átfutási ideje napokban adható meg.

- Az egyes műveletek között mozgatási idővel lehet számolni. Alapértelmezett 30 perc, de ettől eltérő időt is meg lehet adni.

- Az egyes műveletek között átfedés lehet, ezt meg lehet adni százalékosan, darabra, vagy időegységre.

- A munkákat és azok al-munkáit illetve műveleteit alapértelmezettként a kiszállítási határidő szerint rendezi a rendszer és automatikusan kiosztja az eszközök szabad kapacitásának figyelembevételével.

Az alapértelmezett sorrendtől eltérni többféleképpen is lehet:

A munkákat prioritással lehet ellátni (minél nagyobb a prioritás száma annál fontosabb a munka).
A munkákat függővé lehet nyilvánítani, ekkor nem ütemezi automatikusan a rendszer a munkát.
A munkák státuszának változtatásával ki lehet vonni az ütemezés alól a munkát (pl.: anyagra vár), ekkor nem ütemezi automatikusan a rendszer a munkát.
Manuálisan lehet ütemezni a munkát (kizárva a munkát az automatikus ütemezésből), ekkor manuálisan meg kell adni a műveletek terv kezdésének, befejezésének dátumát. A manuális ütemezéskor a rendszer automatikusan nem helyezi el az al-munkákat, illetve nem ütemezi automatikusan a műveleteket
A FactoryMaster a munkákat ütemezheti visszafelé: ekkor a kiszállítási határidőtől számol vissza a rendszer, vagy előre felé; ekkor, ahogy szabad kapacitást talál, kiosztja a munkát.

A FactoryMaster ütemezését több alternatív forgatókönyvre lehet futtatni és a legoptimálisabbat kiválasztani.

A munkák ütemezésekor lehet végtelen kapacitást szimulálni, ekkor a rendszer egyértelműen kimutatja a szűk keresztmetszeteket, ahol a kapacitás igény több mint 100%.

A FactoryMaster ütemezés figyelembe veszi a folyó munkákat, elkészült mennyiségeket illetve nyitott alvállalkozói tevékenységeket.

Az ütemezés során a rendszer javaslatot tud tenni alternatív eszközre, amely rendelkezik szabad kapacitással.

Az ütemezés jóváhagyása előtt több módon lekérdezhető az ütemezés eredménye:
Ütemezés eszközkódonként
Ütemezés munkalaponként
Eszköz kihasználtság grafikon
Ütemezett órák kimutatása
Kapacitástervezés részletes kimutatás
Kapacitástervezés összesítő kimutatás

Az ütemezett munkalapok megtekintését és nyomon követését biztosító képernyőn az alábbi adatok láthatóak:
Tervezett kezdés (ha piros, akkor már késésben van) és befejezés dátum
Az ütemezés adatainak forrása (gyártási utasítás/árajánlat/ütemezetlen)
Vevői rendelés adatai egy munkalapra vonatkozóan
A munkalapok műveleti-, és idő adatai
Grafikus naptár, amely mutatja, hogy az egyes műveletek mikorra vannak tervezve
Az egyes műveletekre bejelentkezett dolgozók részletes idő adatai
Bármely munkalaphoz kapcsolódó összes beszerzési megrendelés adatai
Grafikus naptár az összes munkalapra vonatkozóan (melyik mikorra van betervezve)
Tervezett kapacitás - szabad kapacitás grafikon

Lehetőség van még:
Egy konkrét munkalap újraütemezésére az eredetitől eltérő határidőre
Egy vagy több munkalap kinyomtatására

Az ütemezés modul fő előnyei:
Gyors és pontos kalkulációs lehetőség a vezetőség számára, hogy egy adott terméket mikorra tud legyártani.
A gyártási munkák gépenkénti lekérdezhetőségének lehetősége, ami fontos információ a termelési vezető számára, mert ezáltal láthatja az elvégzendő munkákat, más munkákhoz viszonyított relatív fontosságukkal és sürgősségükkel együtt.

 


Nyomtatás   E-mail