Utókalkuláció

TERV-TÉNY ADATOK ÖSSZEVETÉSE

IDŐ ADATOK:

  • Beállási idők
  • Műveleti idők
KÖLTSÉG ADATOK:
  • Gépek rezsióradíja
  • Alapanyagok
  • Kereskedelmi tételek
  • Félkész termékek
  • Alvállalkozói tevékenységek
 
A FactoryMaster Utókalkulációs modulja a terv-, és tény adatokat összehasonlítva automatikusan készít elemzéseket, amelyek munkalaponként, cikkenként vagy projekt kódonként kérdezhetőek le a rendszertől.
 
Az utókalkulációs elemzésben a terv idő-, és költség ráfordítások kerülnek összehasonlításra a tény oldali azonos mutatószámokkal, illetve a két vizsgált adathalmaz közötti eltérések kimutatásával.
 
A ráfordított idő tekintetében a rendszer figyelembe veszi a beállítási-, és műveleti időket terv-, és tény oldalon egyaránt.
A ráfordított költségek tekintetében pedig egyrészt az egyes gépek beállítási-, és műveleti idejéből ( a rezsióradíjat figyelembe véve) fakadó kiadásokkal számol a rendszer, valamint az alapanyagok, kereskedelmi tételek beszerzéséből, alvállalkozói tevékenységek igénybevételéből eredő költségekkel.
 
A terv oldali idő adatok törzsadatként szerepelnek a rendszerben, a tény idő adatok begyűjtése pedig legkorszerűbben a vonalkódos rendszerben működő műhely adatgyűjtő terminálokon keresztül történhet, ahol a dolgozók egyes gyártási műveletekre való be-, ill. kijelentkezése alkalmával a rendszer automatikusan rögzíti az eseményekhez kapcsolódó időadatokat. A műhely adatgyűjtő terminál nem csak az időadatok rögzítésének tekintetében nyújt nagy előrelépést, hanem az irodában ülő vezetők számára on-line rálátást biztosít arra, hogy ki, milyen munkán dolgozik éppen, ill., hogy melyik munka hogy halad, ezen kívül pedig a jelenléti ív is automatikusan frissítődik.
 
Az utókalkulációs modulban az adott gyártási munkára vonatkozó részletes időkimutatások is lekérdezhetőek, vagyis, hogy kik dolgoztak az adott munkán, milyen eszközzel, mennyi ideig, hány darabot készítettek és összesen hány órányi munkavégzés (beállítási-, és műveleti időre bontva) történt az adott gyártással kapcsolatban. Az előző kimutatás olyan bontottságban is lekérdezhető, amely műveletenként mutatja az összesített időráfordításokat, összevetve azokat a terv időadatokkal.

Nyomtatás   E-mail